6 tips om te hardlopen als een pro

27 december 2019

Hardlopen als een pro. Dat doe je niet zomaar. Het kost tijd en vergt veel van je lichaam. Gelukkig krijg je er ook veel voor terug: een gelukkiger en gezonder leven. Hardlopen is daarnaast een geweldige stressremmer. Door de juiste doelen te stellen, word jouw training iedere keer weer een uitdaging. Maar hoe maak je jouw doelen realiseerbaar? Wij geven je 6 tips!

1) Vergroot je afstanden

Wil jij je duurvermogen versterken? Train dan langere afstanden. Voer binnen je training ook work-outs uit voor een betere vetverbranding. Ook draagt het bij aan de glycogeen aanmaak en past het je spiervezels aan. Zo kun je langer een bepaald tempo volhouden, omdat je lichaam de zuurstof beter gebruikt en het beter de energie produceert die je nodig hebt.

2) Herstel is belangrijk

Ben jij moeilijk af te remmen? Dit is voor veel hardlopers herkenbaar. Ze nemen het liefst zo min mogelijk rust, terwijl dit toch heel belangrijk is. Rust nemen, betekent vooruitgang boeken. Bovendien draagt voldoende nachtrust bij aan het herstel.

3) Eet verstandig

Vers voedsel is voor een loper het beste om te eten. Bewerkt voedsel hoef je niet over te slaan, maar haal je energie uit voedzame producten voor op den duur een betere prestatie.

4) Train op hardloopschoenen

Laten we voorop stellen dat sneakers geen hardloopschoenen zijn. De schokdemping is erg belangrijk en die vind je niet in sneakers. Hardloopschoenen zijn zo ontworpen dat ze de schok kunnen opvangen. Je hoeft niet de duurste hardloopschoenen aan te schaffen, zolang ze maar zijn ontworpen om hard te lopen. Je gewrichten zullen je dankbaar zijn!

5) Stel doelen

Een simpel doel motiveert je de hele training. “Vandaag wil ik 30 minuten hardlopen zonder onderbreking”, “Ik loop vandaag een ander parcours.” Door simpele doelen te stellen, houd je je hardlooptrainingen leuk en divers, maar vooral uitdagend!

6) Train samen

Vind je het lastig om consistentie in je trainingen te behouden? Samen houd je het langer vol! Train met een maatje die ongeveer op hetzelfde niveau zit en stel samen doelen.

Zo, en nu aan de slag!